K.A.T. - Katten Advies en Trimmen
 

Communiceren / zintuigen

Katten communiceren met geuren (denk aan sproeien) en lichaamstaal. Ze geven informatie met hun toonhoogte en soorten tonen. Het reukvermogen is beter dan bij mensen. Ze zien echter slechter dan de mens, maar het zicht in het donker is wel goed en katten kunnen diepte goed inschatten. Katten horen hogere geluiden dan mensen. Dit is een aanpassing aan het jagen op knaagdieren. 

Flehmen

Nadat ik de urine van een vreemde kat heb opgeruimd, ruikt mijn eigen kat Lou Lou aan mijn hand en flehmt. Flehmen is het opnemen van geur via het orgaan van Jacobsen / vomeronasaal orgaan. Een kat ademt lucht in en voert die langs het orgaan. Op de foto van Lou Lou zie je dat een kat daarbij het bekje een beetje opent. 
Een kat ruikt 14 keer beter dan de mens, vandaar dat Lou Lou de geur van het vreemde dier nog kon ruiken ook al had ik mijn handen (uiteraard) gewassen. Blijkbaar moet ik mijn handen in het vervolg nóg grondiger reinigen…Zien in het donker

Zijn dit kleine duiveltjes of katten? Het zijn toch echt Krieltje en Kruimel van buurvrouw Marijke die mijn huis onveilig maken. En Bella van Nordin staat op de foto links. De ogen van katten hebben een reflecterende laag van cellen achter het netvlies, tapetum lucidum genaamd. De ogen spiegelen als er licht op valt. Onder andere daardoor zien katten meer in het donker.Verliefde kat?

Petra vraagt zich af of haar ragdoll verliefd is. Elke keer als Lilo komt logeren, rolt hij voor haar over de grond, zie het filmpje. Naar andere kattenbezoekers kijkt hij niet op of om. Het is duidelijk dat er iets aantrekkelijker is aan deze dame dan aan andere gasten. Mogelijk heeft Lilo een aangename lichaamsgeur, want je ziet meneer regelmatig ruiken. Moby kan interactie met haar zoeken; je ziet dat rollen bijvoorbeeld ook als een kat de ander wil uitlokken tot spel. 
Krabben

Op de video zie je dat mijn kat krabt aan een deurmat in de gezamenlijke schuur beneden. Waarom zou ze dat doen? In dit geval gaat het vermoedelijk om markeergedrag: katten hebben geurkliertjes aan de poten waarmee ze hun geur kunnen achterlaten.