K.A.T. - Katten Advies en Trimmen
 

Angst

Sommige katten vertoeven hun hele leven op zolder uit angst voor de kat beneden of omdat ze bang zijn voor het contact met mensen. Gelukkig zijn er ook veel mildere vormen van angst zoals schrikken van de deurbel of harde geluiden. Vaak is training mogelijk door het dier steeds dichter bij de bron van zijn angst te brengen. Doe dit altijd onder begeleiding van een gedragstherapeut. Een slechte socialisatie met datgene waar een kat bang voor is kan een beperkende factor zijn. Als dat aan de orde is en training biedt onvoldoende uitkomst, dan kan altijd naar een verbetering in de leefomgeving worden gezocht. Met een gedragstherapeut kunnen de juiste stappen worden gezet om tot een volwaardiger leven te komen. Neem contact op en ik analyseer zorgvuldig wat mogelijk en nodig is.


Bij sommige mensen is het in oktober al oudejaarsavond…
Zijn je dieren bang voor vuurwerk? Gelukkig kun je ze helpen om er minder bang voor te zijn. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. De lichtflitsen kun je op 31 december meestal wel buitensluiten door de gordijnen dicht te doen. De knallen zijn echter vaak zo oorverdovend dat je dier er hoe dan ook mee wordt geconfronteerd. Uiteraard willen we niet dat ons huisdier bang is. Het ellendige is echter dat een kat of hond door de knallen bang kan worden van veel meer dan alleen vuurwerk. We noemen dat generaliseren. Dat willen we natuurlijk al helemaal voorkomen!
Er bestaat een methode waar het dier langzaam went aan een verscheidenheid van harde geluiden. Er is zelfs een speciale cd te koop met trainingshandleiding, verkrijgbaar bij mij. Neem er ook lekker een oliebol bij als je in oktober aan de slag gaat :-)
Ben je te laat om te trainen en weet je uit ervaring dat jouw dier erg angstig is voor vuurwerk? Laat jouw huisdier in ieder geval schuilen waar hij wil en blijf erbij. Ga eventueel voor een kalmerend middel naar jouw dierenarts. Moet je voor je dieren thuis blijven met oudejaarsavond? Katten zijn van nature solitair en zullen dus niet zo vaak steun zoeken bij een ander. Het bieden van schuilplekken, het sluiten van gordijnen, deuren en ramen en aanzetten van muziek is dan wat je wel kunt bieden.