K.A.T. - Katten Advies en Trimmen
 

Verzorging

Sinds 2010 ben ik trimster van katten en konijnen. Dagelijks adviseer ik over vachtverzorging. Ik kam en scheer vachten en dun ze uit, knip nagels en maak oortjes schoon. 

Klik hier voor het artikel dat ik samen met mijn collega Marieke heb geschreven voor het tijdschrift "Kattenmanieren" over lichamelijke verzorging bij de kat

Waarom ontstaan klitten?

Een haar heeft een cyclus van 6 tot 8 weken. Na die tijd valt hij uit. Kun je nagaan hoeveel haren er dagelijks uitvallen! Een deel blijft door wrijving aan objecten plakken. De bank en je kleren bewijzen het, Een deel aai je eruit. Natuurlijk wast een kat ook veel losse haren uit zijn vacht. En het valt gewoon eruit. Vooral bij langharen blijven de dunne gegolfde haren nogal eens steken in de haren die vast zitten. Zijn dat er teveel dan ontstaan er klitten. Maar ook bij kortharen kunnen klitten ontstaan. Voornamelijk als ze oud zijn en zich niet meer overal kunnen wassen. Maar ook door tandproblemen wassen ze zich soms minder.  

Warmte en de vacht

Mijn pers Grietje heeft een gigantisch dikke vacht, wat op hete dagen bijzonder onprettig is. Vorig jaar lag ze dan vaak op de badkamervloer ter verkoeling. Daarom heb ik haar geschoren. Ik vind het heel zonde van haar prachtige vacht, maar ik moet aan haar welzijn denken. En ja, áls het dan toch eraf moet, dan maar met sokjes en een leeuwenstaartje… Zie hieronder voor een foto voor en na. 

 


Drinken

Lianne stelde me de volgende vraag: “Als ik vers water in het drinkbakje van mijn katten heb gedaan, slaat een van mijn katten (hij is 8 maanden oud) vaak water uit het bakje met zijn poot. De vloer en muur zitten dan onder. Waarom doet hij dat? Is dit typisch voor kittens of doen volwassen katten het ook?”
Antwoord
Wat ik op het filmpje kan zien is dat twee katten drinken uit 1 waterbakje door met hun tong het water op te likken. Het bakje lijkt niet groot genoeg voor 2 kattenkoppen. Het kan zijn dat ze daarom de poot in het water dopen en het water van de poot likken. Het spetteren is slechts om het water van de poot te schudden. Het heeft niks te maken met leeftijd/levensfase.